Home > Uncategorized > Românii au talent. Ei și ce?

Românii au talent. Ei și ce?

Interesant. După atâta dezordine, nedreptate și anomalie specifice românilor credeam că nu ar trebui să mă mai mire nicio știre cu referire la valorile, preferințele și credințele acestui popor, auzite la TV. Dar, curios lucru, românii nu încetează să mă uimească.

Mă refer la finala concursului ”Românii au talent” ce s-a desfășurat ieri în trasmisiune directă la ProTV. Pentru început, trebuie să recunosc că nu am vizionat fiecare emisiune a acestei mici telenovele, dacă-i pot zice așa, sau, cel puțin, nu le-am vizionat în intregime. Și asta, pentru că nu mă simțeam în stare să îndur atâta rușine în locul celor cu prestații ridicole, a căror motivare de a se înregistra la acest concurs o ignor. Nu mă voi împiedica însă de acele netalente. Unde vreau să ajung, însă, este la trăsătura sensibilă și umanitară a românilor, caracteristică tuturor popoarelor sudice, ce până la un anumit punct imi răspunde la întrebarea de ce popoarele latine sunt sărace. Cine nu e de acord cu mine, rog să mă contrazică, dar cu argumente, nu sentimente.

Cu toate acestea, nu mă pot plânge. Printre grămada de banalități, am remarcat câteva talente ce fac să mă simt mândră cel puțin că vorbesc aceeași limbă cu ei și mă socot parte din întregul lor. Este vorba despre tânărul contratenor în vârstă de 15 ani – Narcis Ianău, care m-a lăsat perplexă din ziua când l-am auzit pentru prima dată la această emisiune, Valentin Dinu, un simplu spălător de parbrize, după prestațiile căruia am rămas cu un gust dulceag de muzică în urechi, dar și alții care, deși nu au intrat în finală, îi consider demni de laudele publicului. În surprinderea mea, dar și a multor fani de muzică bună (lucru ce l-am constatat după un lung pelegrinaj pe rețele unde s-a dezbătut rezultatele finale ale acestui concurs), voturile majoritare ale românilor au fost dăruite, pe drept cuvânt, unui adolescent orfan de mic copil – Adrian ȚuȚu, numărul căruia a constat într-o piesă gen rap-patriotic.Canadienii au comparat pe Narcis cu Susan Boyle,  și au afirmat că românul este mai ”tare” cu atât mai mult cu cât performanța lui este una pură, divină, ca un diamant neșlefuit. Românii, însă, au arătat lumii întregi că sunt patrioți, nu artiști. Cel puțin cu asta mă amăgesc eu.

Trebuie să recunosc că ieri am fost prea consternată și nu gândeam limpede, de aceea a trebuit să aștept câteva ore, până mi se răcește puțin și mie cugetul și sângele latin, fierbând, ca să redau constatările mele în urma acestui concurs. Nu că aș avea ceva împotriva acestui… încă mie greu s-o pronunț… – artist, aș avea însă la genul de muzică abordat, dar ăsta nu a fost un factor de decizie cumva în cazul meu. Mulți zic că trofeul a fost atribuit reprezentantului mulțimii majoritare a românilor, care stă sub calificativul de ”retardă”, însă eu găsesc altul motivul acestei ”greșeli”. Mă tem că totul se datorează nivelului slab în domeniul culturii al românilor, lipsei nobilismului în sânge, prezent în venele fostelor mari imperii și, prin urmare, a spiritului golănimii în caracterul acestui popor. După parerea mea, ar trebui să li se predea un curs de cultură generală, artă și literatură tuturor celor ce au votat pentru preferințele genului muzical și nu pentru talent, artă. Dar nu cred că va ajuta, nici asta, nici timpul; nici pentru noi, nici pentru ei.

Într-adevăr, ROMÂNII AU TALENT, dar nu cunosc ce este el!

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: