Home > Uncategorized > Ce este Paștele?

Ce este Paștele?

De Paști creștinii sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos. Aceasta este considerată cea mai sfântă sărbătoare religioasă ce a reușit sa-și păstreze farmecul și semnificația de-a lungul istoriei omenirii. Specificul acestei sărbători se află în momentele de liniște spirituală și apropiere de familie pe care orice creștin le simte în ziua Paștelui, fie că se află printre ai lui sau printre străini.

Nu știu cum la alte popoare. Dar pt noi, românii din toate colțurile lumii, Paștele reprezintă în special regăsirea odihnei dupa un an greu de munci și chinuri. Este perioada când părinții revin de peste hotare la cuibul unde și-au lăsat semincioarele anul trecut, tot în vremea asta, pentru a le asigura o masă bogată de cărnuri și fructe dintre cele mai exotice. Este sărbătoarea întrunirii tuturor neamurilor, ceea ce pentru orășeni reprezintă părăsirea forfotei urbane în căutarea liniștei de la sat – acolo unde s-a născut veșnicia și unde se păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile naționale.

Deseori mă gândesc că, dacă aș fi supusă unui interogatoriu ca cel ținut în Parcul Central din Chișinău în care mai multe persoane, majoritatea de la țară, au trebuit să răspundă la întrebări din diverse domenii (matematică, gramatică, geografie ș.a.), la care mi-ar fi puse întrebări referitoare la datinile și practicile populare ale națiunii mele…răspunsurile mele ar fi mai rușinoase decât ale acelor țărani fără carte. Nu mă voi opri la întrebarea de ce, nu astăzi, în ajunul Sfintelui Paște. Dar pentru că mi-a fost mie interesante următoarele obiceiuri ale poporului meu, sunt sigură că și de prietenii mei vor fi apreciate.

Lumânarea de Înviere

În noaptea de Înviere fiecare credincios poartă în mână o lumânare, care trebuie aprinsă din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Aceasta lumânare este simbolul Învierii, al biruinței vieții asupra morții și a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.

Ouăle roșii, pictate

Ouăle de Paști simbolizează mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la învierea Sa din morți. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar și când se salută creștinii își spun: “Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. Culoarea roșie a ouălelor simbolizeaza sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.
Exista credința în popor, că cei care ciocnesc se întâlnesc pe lumea cealaltă.

Pasca

Este un fel de prăjitură cu brânză de vaci, de formă rotundă, cu o cruce în mijloc, ce se coace o dată pe an și simbolizează lespedea mormântului lui Hristos (care s-a ridicat de la sine la Învierea Domnului).

Mielul

Îl reprezintă pe Iisus Hristos care s-a jertfit pentru păcatele oamenilor și a murit asemeni unui miel nevinovat.

Iepurașul

Acesta este un vechi simbol german care provine de pe vremea festivalurilor păgâne. El simbolizează fertilitatea, primăvara.

În seara de Înviere, conform tradiției românești toată lumea merge la biserică pentru a participa la slujbă și pentru a lua lumină. La sfarșitul slujbei, preotul împarte tuturor sfintele paști, adica pâine sfințită, stropită cu vin și cu aghiazmă.
Familia se întoarce spre dimineață de la biserică și gustă mai întâi ouăle și pasca sfințite.

Pe parcurs, au aparut obiceiuri noi, precum vopsirea ouălelor cu diferite culori, sfințirea nu doar a ouălelor și păștii, ci și a altor produse ce formează masa îmbelșugată de Paști. Aceste obiceiuri diminuează semnificația reală și spiritualitatea ceremoniei pascale și astfel, are loc uitarea și neglijarea adevăratelor valori și tradiții strămoșești.

Vă doresc tuturor un Paște fericit în sânul familiei!

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: